Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Neviditelná ruka

Zase vedle aneb Zeptej se sviště

Jan Bureš • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Bureš • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Tak jsme byli zase vedle jak ta jedle. Český HDP spadlo ke konci roku o více než půl procenta, což překonalo i nejpesimističtější odhady na trhu. Jsou naše modely stále porouchané a měla by veřejnost nás, ekonomy, definitivně přestat brát vážně? Problém vidím jinde.

Jan Bureš • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Bureš • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Ekonomie používá ze společenských věd zdaleka nejvíce exaktních metod, a proto ve společnosti narostlo přesvědčení, že zná budoucnost. Omyl, ekonomické modely jsou v reálném světě vystaveny stejně tvrdému testu nejistoty a nahodilosti jako teorie sociologů nebo politologů. Zásadní tektonické pohyby dané příchodem nových proměnných nám proto pravidelně unikají. Krize v letech 1987, 1992 i 2008 byly vždy velkým překvapením a přinesly s sebou období zvýšené kolísavosti ekonomik i trhů, na kterých drasticky klesla schopnost cokoli odhadnout. V budoucnu to bohužel nebude vypadat jinak. S novými proměnnými, které teď neznáme, se budeme muset poprat a zapracovat je do svých modelů, až vyplavou na světlo světa.

Měli bychom se však poučit a nezahlcovat se detailně rozpracovanými prognózami na mnoho let dopředu, které jsou předurčeny k neúspěchu. Vytvářejí totiž falešný dojem, že budoucnost známe, a odvádějí pozornost od skutečných rizik. Právě s nástupem krize však narostl hlad podnikatelů a investorů po detailnějších předpovědích. Výhledy měsíčního vývoje koruny na pět let dopředu jsou poměrně běžným požadavkem. Přitom toho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].