Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Věc: Věci veřejné

S Věcmi veřejnými, touto čerstvou hvězdou české politické scény, to není jednoduché. Z jejich vzestupu na žebříčku popularity bychom měli mít radost: pokud se dostanou do parlamentu, mohou otevřít důležitá témata, přinést nové myšlenky, zajímavé lidi, zdravou konkurenci velkým stranám. Navíc jestli jde o liberální, proreformní uskupení s obsesí pro boj proti korupci, které (a to je možná hlavní) může pomoci zabránit hrozící vládě sociální demokracie s komunisty.

Takže měli bychom mít radost, ale zatím nemáme. Důvodů je několik. Věci veřejné vznikly nedávno, a není se proto zatím čeho chytit. Že jim jde o „očistu politiky“ a liberální program? Ale máme tomu věřit? Za kredibilitu TOP 09 ručí staří známí Karel SchwarzenbergMiroslav Kalousek. Zelení vycházejí ze známé, srozumitelné zelené ideologie a hlásí se k politice svých partnerských stran v Evropě. Věci veřejné jsou však nepopsaný list a řeči o očistě jsou zatím jen jejich vlastní tvrzení.

Dalším problémem jsou sponzoři: ti v případě Věcí veřejných dávají nejen peníze, ale vydatně se pletou i do řízení celé strany. Vzniká tak dojem, jestli náhodou strana není jen jedním z nástrojů jakéhosi podnikatelského záměru. Navíc i způsob sponzorování není zcela důvěryhodný. (Kromě přímé podpory donoři inzerují za nejasných podmínek v časopise, který Věci veřejné vydávají.)

A do třetice je tu osoba nynějšího předsedy Věcí veřejných Radka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].