Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Svět bez policajta

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Obamův vstřícný postoj k Íránu byl prospěšný, přestože Teherán zbrojí dál

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Situace okolo íránského jaderného programu došla do stadia, o němž snili všichni kritici americké dominance světu. Washington přestal hrát vůči Teheránu v posledním roce roli světového policajta a mohl se naopak přetrhnout, aby ukázal vlídnou tvář. Nabízel dialog, nevyjadřoval se k vnitřním záležitostem země, dokonce se zdržel hlasité kritiky brutálního potlačení protestů íránské opozice. Američané zkrátka vysílali ajatolláhům všechny možné signály, že spolupráce ve sporné jaderné otázce znamená akceptování současného režimu a uznání významu Íránu.

Nyní už je ale jasné, že snaha vlády Baracka Obamy vyšla naprázdno a íránský jaderný program pokračuje nerušeně dál. Američané tedy v posledních týdnech svůj přístup mění. Místo potřásání rukou mluví o tvrdých cílených sankcích a hrozbě přeměny iránské teokracie ve vojenskou diktaturu.

Krize kolem Íránu se tak stává příležitostí vyzkoušet možnosti „nového“ multipolárního světa, v němž spoluodpovědnost za řešení nesou vedle Spojených států i další významní hráči, mimo jiné Evropa, Rusko a Čína. Situace je přehledná, a kdo se nyní nezapojí do tlaku na Teherán, nese nutně svůj díl odpovědnosti za hrozící nový konflikt na Blízkém východě.

Chvíle pravdy
Vstřícný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].