Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Rozsudek jako stigma

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Se soudci Šimíčkem a Baxou o rozpuštění Dělnické strany

Sedm mlčenlivých mužů, soudců speciálního senátu Nejvyššího správního soudu, připravilo a podepsalo rozsudek, který rozpustil Dělnickou stranu. Ani jejich kolegové předem nevěděli, jak rozhodnou. Teď předseda senátu Vojtěch Šimíček a předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa odkrývají, jak se rozsudek rodil a co všechno v jejich verdiktu hrálo roli.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jste podepsaní pod rozsudkem, který rozpouští Dělnickou stranu. Nemáte strach z možné odvety extremistů?

Šimíček: Ne, ne, strach rozhodně nemám. To je základní profesní i profesionální výbava soudce: nebát se. Soudce se nemůže ohlížet ani na společenskou poptávku po konkrétním rozsudku, ani na obavy z přijetí verdiktu.

Baxa: Bojácný člověk by byl manipulovatelný, protože by stačilo v něm jen vyvolat obavy a on by mohl měnit své postoje. To není žádná proklamace, ale fakt: Nebojím se.

Rozsudek o rozpuštění Dělnické strany jste vyhlásili minulý týden ve středu. Kdy jste ale měli jasno o svém osobním postoji?
Š: Poté, co bylo ukončeno veřejné jednání, 14. ledna. To jsem už věděl, jak budu hlasovat. Ale u dílčích otázek se moje názory samozřejmě hodně měnily, argumentačně se to posouvalo. Vnitřně jsem se bránil vytvářet si nějaký názor, protože jsem věděl, že je to velmi hraniční záležitost.
B:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].