Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Proč se růstu nedaří

V apokalyptické atmosféře se nelze divit, že lidé začínají šetřit

České ekonomice se nedaří. V posledním kvartále loňského roku dosáhla jednoho z nejhorších výsledků v rámci Evropy. Mezi 3. a 4. čtvrtletím se hospodářství propadlo o 0,6 procenta. Celá eurozóna ve stejné době vzrostla o 0,1 procenta, Německo stagnovalo – skončilo přesně na nule a relativně se dařilo Francii (0,2 procenta) nebo Slovensku (růst o dvě procenta).

Další pokles hospodářství je velkým překvapením, čekal se naopak mírný růst a tento rozdíl mezi očekáváními analytiků a českou realitou je vůbec největší v Evropě.

Ještě nevíme, zda tato čísla naznačují další recesi (ta je definována jako pokles po dobu dvou kvartálů), ale vzhledem k tomu, že jde o alarmující vývoj, je třeba z něj činit nějaké závěry již nyní. Pokles hospodářství jde ruku v ruce s rostoucí nezaměstnaností, nezaměstnanost má velký vliv na psychologii spotřebitelů a ta zase na poptávku. Překvapivá čísla mohou prodloužit nebo vyvolat krizi (tentokrát už podle definice) sama o sobě.

Jalový stimul
Platí, že české hospodářství je velice provázáno s ekonomikou německou a v jistém smyslu se prostě chová jako další spolková země. Je jasné, že až se začne dařit německým exportérům, přelije se tato konjunktura i k nám. A pokud se německým vývozcům dařit nezačne a pokud Němci nedokážou stimulovat domácí poptávku, stagnovat budeme i my.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].