Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ve hvězdách

Kolik váží zeměkoule

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Henry Cavendish byl nejspíš autista a sociopat a jeho objevy byly geniální

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Sir Henry Cavendish pocházel ze starého šlechtického rodu a díky zděděným penězům byl jedním z nejbohatších Angličanů 18. století. Když po krátké úvaze dědictví investoval do akcií londýnské burzy (jejímž se stal majoritním akcionářem), tvrdilo se, že více peněz nemá ani královská rodina. On sám to nikdy nepotvrdil a je dost pravděpodobné, že to ani nevěděl; peníze ho nezajímaly. Sir Henry Cavendish totiž byl, jak se už tehdy bez obalu říkalo, divný.

Skoupé huhlání
Skoro čtyřicet let nosil jeden a tentýž oblek, který se skládal z vybledlého a pomačkaného fialového kabátu s vysokým límečkem a plisovanými manžetami, jehož střih vyšel z módy už před Cavendishovým narozením. Stejně jako jeho nepostradatelný třírohý klobouk. Když mluvil s lidmi, nedíval se jim do očí – nebo přesněji řečeno, když mluvil s muži. S ženami totiž nemluvil vůbec a jeho domácí služebnictvo ženského pohlaví mělo příkaz nechodit mu na oči. Do svého bytu vcházel po odděleném schodišti a se služebnictvem nejraději komunikoval pomocí vzkazů na papírcích.

Nikdy se neoženil, nikdy s nikým neměl románek, nikdy se s nikým nespřátelil. Jediní lidé, které strpěl, byli vědci, členové Klubu Královské společnosti, se kterými každý týden večeřel před schůzí klubu. Těšil se mezi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].