Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Čas zabíjet

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Profesionální a patrně státem řízený atentát na palestinského předáka byl odhalen do ostudných podrobností. Snad takovýmto metodám už odzvonilo.

Lstí se k zajímání a zabíjení protivníků mimo bitevní pole využívá už nejméně tři tisíce let – přinejmenším od chvíle, kdy Jáel, jedna z hrdinných bojovnic starověkého Izraele, přivábila do svého stanu nepřátelského velitele Síseru, uspala ho tak, že mu dala napít mléka, načež mu stanovým kolíkem proklála hlavu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V moderní době probíhá cílené zabíjení poněkud promyšleněji a řada podrobností (například jak je oběť sledována či kolik lidí je do operace zapojeno) obvykle zůstane utajena. Avšak úkladný plán na likvidaci

Mahmúda Mabhúha

, jednoho z velitelů hnutí Hamás, který byl 20. ledna nalezen mrtev v hotelovém pokoji v Dubaji, byl odhalen do posledního detailu policií státu, jenž není běžně považován za vzor otevřenosti.

Hamás okamžitě obvinil izraelskou zpravodajskou službu Mossad a potvrdil, že mrtvým mužem je zakladatel vojenského křídla hnutí. Izrael na něj měl políčeno zejména kvůli únosu a zabití dvou svých vojáků v roce 1989. Bratr oběti uvedl, že Mabhúh byl zabit elektrickým zařízením, které mu někdo přiložil k hlavě. Místní policie oznámila, že byl udušen.

Syrové detaily jeho úmrtí sice nebyly v Dubaji zveřejněny, avšak podrobně byla odhalena řada událostí,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].