Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Pomoc v přímém přenosu

Foto: Jan Trachta • Autor: Jan Trachta
Foto: Jan Trachta • Autor: Jan Trachta

Na příkladu Haiti se znovu ukazuje sporná role médií

Dvanáct hodin po zemětřesení na Haiti je svolán dvacetičlenný tým Lékařů bez hranic z celé Evropy, za dalších šest hodin už všichni sedí v turistických letadlech. V centrálních skladech v Bordeaux polykají nákladní letadla stovky tun materiálu a rolují k ranveji. Ve stejné době v pěti řídících centrech této organizace zůstávají večer stovky lidí v práci, všichni někam hekticky telefonují. Nastal důvod zmobilizovat celou obrovskou mašinerii, jakou je dnešní mezinárodní humanitární organizace. Podobné zelektrizování ospalých kanceláří se děje všude na světě – v řídících centrech Červeného kříže, WHO, UNICEF, Oxfamu, CARE, Mercy, Merlinu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Mít aspoň stan

Je-li hlavní událost tak děsivá, jako bylo zemětřesení na Haiti, prosviští éterem kromě zděšení posluchačů a televizních diváků ještě otázka, zda by se Haiťanům nemělo nějak pomoci. A tady nastává zlomový moment pro běžného občana. Novináři hlásí, že na místo neštěstí dorazily záchranné týmy z celého světa a prioritou je zdravotnická pomoc raněným, kterých jsou v ulicích desítky tisíc.

S touto informací se lze spokojit, nebo přemýšlet, co můžu udělat já sám. V druhém případě se tu nabízí několik nevládních organizací, které za menší obnos slíbí udělat maximum. A tak posluchač odesílá obnos na inzerované konto,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].