Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Místo na slunci

V energetice se opět rozdávají karty, nervozita stoupá

Česká energetika je odvětví řady NEJ: žádné jiné nemá tak ničivé následky na tuhle zemi. Nikde jinde se nevydělávají tak velké peníze. A nikde jinde se tak neblafuje. To ostatně vidíme i v posledních týdnech, kdy se na poli české energetiky znova rozehrává bitva o její ovládnutí.

Proti modernizaci
Kolem schvalování vládní energetické koncepce padá spousta silných slov. Slyšíme obvinění, že vládu zkorumpovaly energetické firmy. Kdo ví. Bylo by divné, kdyby se v zemi, kde je korupce problémem všedního dne, nesnažili korumpovat ti, kterým jde o nejvíc peněz. Spor o energetickou koncepci ve Fischerově vládě je ale možná mnohem prostší. Fischerova vláda je de facto kabinet řízený náměstky. Tedy lidmi, kteří tady léta připravovali nejrůznější koncepce, jež nebraly ohled na politickou realitu a často ani zdravý rozum. Ministerští náměstci byli vždy ve stínu mediální pozornosti, přitom jde o lidi, kteří disponují velikou mocí a kteří na svá místa přišli někdy rovnou z podniků, k jejichž užitku psali i různé koncepce. A teď ve Fischerově „náměstkovské“ vládě mají jedinečnou možnost tyhle koncepce bez ohledu na politiku prosadit.

Nikde jinde to přitom není vidět lépe než na úřadě, který stvořil tolik diskutovanou energetickou koncepci – ministerstvu průmyslu. Tento úřad od začátku 90. let sepisoval své koncepce podle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].