Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Ekonomové se spletli

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Výkon české ekonomiky se v posledním čtvrtletí 2009 meziročně snížil o 4,2 procenta. Hospodářství se v loňském 4. kvartále nezvedlo ani oproti 3. čtvrtletí, kdy kleslo o 0,6 procenta. Ekonomové a analytici se zase popletli. Mezi kvartály očekávali všichni oživení a meziročně propad v rozmezí od 3 pro-cent (například ČSOB) po 2,7 procenta (ČNB). Ač jsou analytici vedle jak ta jedle už asi dva roky, neklesá zájem médií o jejich prognózy. Možná je to dokonce nepřímá úměra. Čím více se mýlí, tím roste zájem o jejich další prognózy, odhady a vysvětlení. V pátek ráno jsem otáčel knoflíkem rozhlasového přijímače a všude se to hemžilo čilými ekonomy, kteří zase věděli, co bude dál.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Šlo by ještě chápat, že ekonomové se pletli před rokem, protože je chudinky krize zaskočila. Krize ale trvá už déle než rok a půl a ekonomové jsou stále zaskočení jako pověstní čeští silničáři sněhovými jazyky. Proč se lidé neobrací s otázkami na stav a výhled hospodářství na nějakou jinou profesi? Ale na koho? Na psychologa? Na sociologa? Na politika? Máme volat faráře? Ti by nám asi všichni řekli, že tomu nerozumí. Paradoxně je tato odpověď z věcného hlediska pořád přesnější než prognóza ekonoma.

Ale teď vážněji. Pokud chceme vědět, proč se ekonomové mýlí, je skutečně legitimní ptát se, zda tato otázka náleží ekonomům. Ještě si vzpomínám, jak většina ekonomů před rokem věštila obrovskou inflaci už pro tuto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].