Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Úspěšná mise

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Návod, jak snadno a úspěšně provést zastírací akci

Z drobné kolize nad – pravda velmi důležitým – horním zákonem se stává sonda zapuštěná do současné politiky a společnosti. A bylo by dobré, aby signály vysílala co nejdéle. Takto zajímavý případ jsme tu totiž ještě neměli.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Silná lobby

Vezměme to popořádku. Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík se rozčílil ve sněmovně, když Fischerova vláda na návrh ministra průmyslu stáhla tzv. horní zákon, který kdysi jako člen jiné, Topolánkovy vlády připravil sám Bursík. Poslanec za zelené označil krok kabinetu za „skandální podlehnutí lobbismu, které naznačuje korupční jednání vlády“.

Zatímco o první části věty není téměř pochyb, u té druhé se zdá, že Bursík přestřelil. Sám velmi dobře ví, že těžaři mají silnou a schopnou lobby a že ministerstvo průmyslu je de facto řízené lidmi ze silných společností. To není a priori spojené s korupcí, ale s jakousi šílenou představou, že čím větší společnost, tím větší nutnost jí naslouchat.

Ukazuje se tu také, proč je úřednická vláda pro Česko nebezpečná. Proč Topolánkův kabinet s Bursíkovým zákonem souhlasil a Fischerův nikoli? Ten první měl politickou odpovědnost, musela se snažit vyjít vstříc koaličním stranám a dodržovat dohody. Úřednický kabinet je ale svým způsobem veden od jednání k jednání…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].