Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Tučná kořist v bance

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Internetoví zločinci jsou čím lepší, rychlejší a hlavně rafinovanější

Máte strach platit kartou? Nevěříte bankám a obchodníkům, že je to bezpečné? Bojíte se oprávněně, říká Rastislav Turek, známější pod hackerskou přezdívkou Synopsi. „Internetoví zločinci jsou extrémně dobří a extrémně rychlí. Karta, která byla v 15.50 okopírovaná v italském hotelu, je v 15.54 vybíraná v Thajsku,“ vysvětluje. Organizované skupiny tak podle něj vybírají denně tisíce karet. Zaručená ochrana neexistuje, pokud se nechcete pohodlí platební karty úplně vzdát.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Slabou útěchou může být, že bratislavský expert má strašení tak trochu v popisu práce. Živí se zkoumáním a utěsňováním bezpečnostních skulin v počítačových sítích. A banky mohou být lukrativními klienty. Předloni si Synopsi koupil v internetové aukci vysloužilý bankomat, přišel prý na půl milionu. Na starém stroji si teď může zkoušet, jak snadné je pro vynalézavého hackera systém oblafnout.

Takzvaní skimmeři připevňují na bankomaty nenápadná zařízení, která tomu, kdo si jde vybrat peníze v nesprávnou chvíli, kartu zkopírují. Data pak odešlou na přenosný počítač zloděje čekajícího opodál. Vzápětí se lupiči dozvědí i PIN kód. Zjistí jej díky falešné klávesnici bankomatu přimontované nenápadně přes tu původní. „Taková zařízení se vyrábějí v Číně jako na běžícím pásu v mnoha…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].