Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Ušetříme za rozvody

Nůžky mezi počtem rozvodů a sňatků se stále přivírají. Za první tři čtvrtiny loňského roku už dělal tento rozdíl v Česku jen šestnáct tisíc. Podle posledních statistik bylo uzavřeno nejméně manželství v historii statistického sledování, oženilo se 39 tisíc párů, což je o 2600 méně než v předešlém roce. Počet těch, kteří se za stejné období rozvedli, se nezměnil – nezdarem skončilo přes 22 tisíc manželství. „Když se lidé na soužití bez svatby shodnou, může to být zdravější než s ní,“ říká psychoterapeutka Jitka Douchová, poradkyně v oblasti partnerských vztahů.

Proč mají lidé čím dál obezřetnější vztah k uzavírání manželství?

Je to dlouhodobější trend, nejen otázka loňského roku nebo pár posledních let. Lidé, kteří dnes vstupují do trvalého partnerského vztahu, nedůvěřují příliš institutu manželství, protože ve značné míře pocházejí z rodin, jež se rozpadly, zažívali rozvod rodičů. Manželství už tedy pro ně není důvěryhodnou institucí a zárukou jistoty, že jde o vztah trvalý. K vytvoření rodiny se vším všudy, tj. i se svatbou, tendují spíš lidé, kteří zažili idylický vztah rodičů.

Manželství ale rozhodně neodmítají jen lidé, jejichž původní rodina se rozpadla. Co tam ještě hraje roli?

Obecně vzato si takto život zařizují spíše vysokoškoláci nebo lidé s tvořivým zaměstnáním, které je naplňuje a dává jim nějaký další smysl života. A také lidé, kteří chtějí hodně cestovat, cítí se svobodomyslnější a nemají rádi pocit, že je něco institucionálně svazuje. Také mají potřebu žít v partnerském vztahu, ale s iluzí svobody. Mluvím o iluzi, protože ten život je v podstatě stejný jako v manželství. Vytvářejí s partnerem společný domov, mají děti, tchány, majetek, to vše však s iluzí větší volnosti.

Při debatách o krizi manželství zaznívá obava, že ve společnosti mizí vztah k tradicím a že se ze vztahů vytrácí romantika a potřeba gest, mezi něž lze zařadit i svatbu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].