Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Poslední šance

Hledá se lék na chronickou nemoc

Prozrazení úplatkářských praktik na ministerstvu životního prostředí je případem, který ani korupčně otrlé Česko snad ještě nezažilo. Díky nahrávkám pořízeným ředitelem Státního fondu životního prostředí Liborem Michálkem máme přesně zdokumentováno, jak to tady „chodí“. Skandál už smetl ministra Pavla Drobila – a to celá kauza teprve začíná.

Statečný muž

Libor Michálek si řekl o to být osobností roku 2010. Jeho postup je totiž tak příkladný, že si těžko lze představit lepší.

Ten příběh dnes vykukuje ze všech médií, takže si ho jen v rychlosti shrňme. Dva nejbližší spolupracovníci ministra Drobila, jeho poradce Martin Knetig a první náměstek Státního fondu životního prostředí Dušan Fibingr tlačili šéfa fondu Libora Michálka ke zločinu: měl dávat zakázky svého úřadu dopředu vytipovaným „vítězům“ soutěže, s jejichž úplatky se pak počítalo ve financování politické kariéry Pavla Drobila. Ředitel fondu to odmítl, ale když nátlak neustával, rozhodl se jednání s ministrovým poradcem a svým prvním náměstkem nahrát jako důkaz, že se chovají protiprávně.

Potom věc oznámil premiéru Nečasovi. Ale ministerský předseda místo toho, aby zpunktoval policii nebo aspoň pozval své lidi na koberec, předal celou věc k vyřízení ministru Drobilovi, jehož jménem a v jehož zájmu přemlouvání ke korupci probíhalo. Drobil Michálkovi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].