Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pokles vkusu, nebo kritiky?

Hranice svobody slova se posouvají, akorát nevíme kam

Náš stát není jednou završený, neměnný proces. Jeho povahu pořád zpřesňují rozhodnutí ústavních institucí, například Ústavního soudu. A byť ústavní soudy nejsou zábavnou institucí asi nikde na světě, číst si o jejich výnosech naopak patří v historii demokratických států k napínavým, poučným zážitkům. Ukázkovým příkladem jsou rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu o segregaci nebo svobodě slova, kde můžeme názorně sledovat, proč a jak Amerika dospěla do stavu, v němž se nachází dnes.

Češi také mají štěstí na inteligentní Ústavní soud a řadu jeho nálezů lze rovněž označit za strhující, dějinotvorné čtení. Ten z minulého týdne k nim ale patřit nebude. Ústavní soud totiž rozhodl, že časopis Reflex se musí omluvit pražskému radnímu Karlu Březinovi za to, že o něm publikoval obscénní komiks. Březinovi vadilo, že je namalován jednou při souloži, podruhé se ztopořeným penisem. Jeho žaloba prošla soudy různého stupně, které mu vyhověly a nařídily omluvu.

Po stížnosti Reflexu případ došel už v roce 2003 k Ústavnímu soudu, který teprve teď rozsudky potvrdil. „V karikatuře i kritice nelze používat neopodstatněných hrubých urážek se snahou ponížit, ale hledat či popisovat příčiny,“ vysvětlila soudkyně zpravodajka Dagmar Lastovecká. Podle ní soud nehodnotil míru vkusu, ale míru „přiměřené kritiky“, a ta prý byla překročena tím, že pod obrázek byly přidané nepravdivé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].