Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

My euro nikdy nepřijmeme

Právě v době, kdy Evropská unie žije rostoucími obavami z rozkolísaných financí svých členů a bojí se o osud společné měny, přijel do Prahy politik, který v tomto směru rozhodně nehýří optimismem. Šéf britské diplomacie, konzervativec William Hague, trvá na tom, že eurozóna si musí své problémy vyřešit sama.

Před časem jste prohlásil, že se eurozóna může rozpadnout. Myslíte si to stále?

Řekl jsem, že budoucnost eura je těžko předvídatelná a to platí stále. My si přejeme stabilní eurozónu, i když Británie není členem a nikdy nebude.

Nikdy?

Nikdy. Alespoň já myslím, že nikdy. Nebylo by to dobře pro britskou ekonomiku. Podstatná část našeho obchodu se odehrává v dolarech, ne v eurech, máme významný realitní trh s pohyblivými úrokovými sazbami a často potřebujeme jinou úrokovou sazbu ke korekci vývoje ekonomiky než jiné evropské státy. Navíc konzervativci, mě nevyjímaje, euro vždycky považovali za nástroj k užší politické integraci a nynější krize ukazuje, že to je správný odhad. K tomu nejsme v Británii připraveni. Nedovolíme žádný nový přesun rozhodovací moci z Londýna do Bruselu.

Jak chcete přispět ke stabilitě eurozóny?

Především musíme rozumně řídit vlastní ekonomiku. Úkolem této vlády je snížit deficit státního rozpočtu. A pomůžeme jiným státům, pokud to bude žádoucí. Přispěli jsme půjčkami v hodnotě osmi miliard eur Irsku na záchranu krachujících evropských ekonomik. A kdykoli pomáhá Mezinárodní měnový fond, pomáháme i my, protože jsme členy fondu.

Pomohli jste Irsku, které má pro vás strategický význam: britský obchod s ním převyšuje například objem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].