Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hazardní jistoty

Dejvické divadlo uvedlo „pokerovou“ hru Patricka Marbera Dealer’s Choice

Dejvické divadlo se těší renomé herecké scény, kam je zvykem chodit na osobnosti jako Ivan Trojan, David Novotný, Jaroslav Plesl a další (dámy pro tentokrát ponecháme stranou – z důvodů, na které dojde později). Stejně jako šatna nabitá známými tvářemi je však pro dlouhodobý úspěch Dejvického divadla důležitá i cílevědomá dramaturgie, která důsledně kombinuje profilové inscenace s experimenty a diváckými tutovkami.

Letošní rok byl z tohoto hlediska příkladný. V lednu se na repertoáru objevil zcela mimořádný Muž bez minulosti, jímž umělecký šéf Miroslav Krobot posunul dejvický soubor do zatím neprobádaných vod svérázné kombinace činohry s hudbou. Následoval ambiciózní, leč ve výsledku rozpačitý Modrovous mladé režisérky Petry Tejnorové. A teď před Vánocemi došlo na jistotu. Prvotina známého londýnského dramatika Patricka Marbera Dealer’s Choice je pro dejvický soubor sázkou, která dost dobře nemohla nevyjít.

Co čekat od divadla

Ne že by nová premiéra nevyvolávala vůbec žádné otazníky. Navzdory tomu, že je Marberova hra z roku 1995 ověnčená řadou cen i úspěchů na mezinárodní scéně, nabízí spíše zručné naplnění pravidel žánru než skutečnou hloubku (výběr britské dramatiky „druhého sledu“ už začíná mít v Dejvicích tradici). A hostující režisér Jiří Pokorný se navíc těší pověsti neřízené střely, za níž zůstávají špičkové tituly i hanebné propadáky.

Tím však výčet nejistot končí. Dealer…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].