Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Čekání na ideje

Ani za dva roky od vypuknutí krize se ekonomické myšlení neprokousalo k novému paradigmatu. Myšlenkové stereotypy utvářené po celá desetiletí přitom vzaly v poslední době za své a uprázdněné místo se nedaří ničím zaplnit.

Kniha Nassima Taleba The Black Swan (Černá labuť) vypráví o krůtě, která po tisíc dnů dostává krmi, po níž radostně tloustne. Každým dnem roste její přesvědčení, že farmář ji krmí v jejím životním zájmu. Až přijde den tisící první a s ním řezník. Jaké překvapení!

Myšlenkový stereotyp krůty nám vůbec není tak cizí, jak si myslíme, a autor Černé labutě to ukázal na spoustě příkladů z dějin naší civilizace. Zároveň v roce 2007, kdy kniha vyšla, varoval, že nepředvídatelných událostí, které mění svět, v moderní době rychle přibývá. A jak píše, jde jen o věc perspektivy: kdo je krůta a kdo řezník.

Po vypuknutí finanční krize v roce 2008 mnozí komentátoři soudili, že krůtami se stali bankéři, po dvou letech to však vypadá spíše tak, že jsou jimi celé státy, potažmo kontinenty jako Evropa, ale také ekonomie jako věda založená na představě člověka jako racionální bytosti. Myšlenkové stereotypy utvářené po celá desetiletí vzaly za své a pod tlakem krize, která z finanční a hospodářské přerůstá v politickou, se hekticky hledá nové paradigma. Jaké velké myšlenky tedy přinesl rok 2010?

Rada moudrých

Hned v úvodu je třeba říct, že žádná převratná idea ani nová ekonomická teorie se nezrodila. V první desítce nejlepších knih roku sestavených respektovanými komisemi a redakcemi významných médií se zatím nenašel žádný nový Keynes nebo Friedman, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].