Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Až se počítače naučí číst

S výzkumným vědcem IBM Jeffem Jonasem o ztrátě soukromí, aféře WikiLeaks a extrémních triatlonech
Říká se o něm, že je jako „Bill Gates zkřížený s Jimem Carreym“. Jeff Jonas tohle srovnání nerad slyší, ale stačí s ním mluvit pár minut a je jasné, jak přesná je to zkratka. Šéf výzkumného týmu IBM vymyslel třeba program pro kasina v Las Vegas, který pomáhá odhalit podvodníky, nebo systém, jenž se používal při hledání teroristů po útoku na dvojčata v New Yorku 11. září 2001.

Máte jako šéf jednoho z hlavních výzkumných týmů firmy IBM technickou vychytávku, kterou nedáte z ruky?

Nemám. Já se neobejdu jen bez svých staromódních tenisek na běhání. A pak mám svůj oblíbený telefon BlackBerry – beru si ho s sebou i na běhání a při běhu vyřizuju taky e-maily. A to je všechno. Žiju totiž na cestě a tak víc nepotřebuju. Za posledních čtrnáct měsíců jsem spal ve své vlastní posteli pouhých deset dní. Cestuju velmi nalehko, vystačím si s taškou, která je jen o něco větší než batoh na laptop. Jsem minimalista.

Takže nevlastníte vynález, program, o němž normální smrtelníci ještě nevědí, ale mohl by změnit budoucnost informačních technologií?

Musím vás zklamat. Rád bych ale konečně viděl například efektivní obranu proti nevyžádané reklamě, spamu na všech e-mailových účtech. Hodně lidí na tom určitě pracuje, ale nejsem si jist, jestli se v dohledné době skutečně objeví řešení, které budou používat opravdu všichni. I v tomhle oboru je to totiž stejné jako jinde – čím rychleji se vytvářejí nové metody na potlačení nějakého jevu, tak ti, kteří ten jev vytvářejí, jsou většinou o krok napřed. A pak bych rád, kdyby se objevil program, díky kterému by počítače porozuměly psanému slovu. Líbilo by se mi, kdyby byly schopny číst zprávy z Twitteru nebo z novin a rozuměly jejich obsahu. Pár objevů a úspěchů v této…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].