Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Euro je jako kofola

Je euro špatné, nebo snad dobré? Co poslední vyjádření Merkelové k záchraně Řecka? A kdo je v politice nejlepší hospodář? Každý den jsou zprávy plné tvrzení, jak se vyznat v zákrutách složitého labyrintu zvaného ekonomika. Ale na základě čeho vlastně tyhle ekonomické komentáře vznikají? Pohled jednoho z předních českých ekonomů může být pro mnohé překvapivý.

Evropa se dnes dostává do problému, který přesahuje naši představivost. Nikdo vlastně neví, co všechno by mohl vyvolat pád eura. Jak takové období ovlivňuje váš osobní život?

Ovlivňuje mě to pochopitelně profesně, protože jsou to věci, na které je potřeba hledat odpovědi. To jste řekl hrozně hezky – máme problém, na jehož řešení nám fantazie nestačí. My vůbec netušíme, co se může zítra stát. Nikdo netušil Řecko, nikdo netušil Irsko a tak dále. Zítra může bouchnout Španělsko, nebo až za týden, nebo nikdy. Pro mě profesionálně tento nedostatek ekonomické fantazie znamenal, že jsem spojil svůj laický koníček, filozofii, se svým profesním žoldem – ekonomií. Protože najednou se mě lidé na konferencích začali ptát: Jaký je rozdíl mezi cenou a hodnotou? Co to znamená ekonomický růst? Co to znamená krize a tisíce dalších věcí, na které standardní ekonomie nemá odpovědi. My studujeme jen projevy, například co se dá dělat s penězi, jak se dají zhodnotit. Nestudujeme ale, co vlastně peníze v tom hlubokém slova smyslu jsou. Proto jsem si začal pomáhat svým koníčkem filozofií, o čemž je mimochodem i moje knížka. Snažíme se maximalizovat hospodářský růst, to byla mantra, o které nikdo nepochyboval. Teď se o tom pochybuje. Na úkor čeho toho dosahujeme? Proč se to dělá? Co to psychoanalyticky svědčí o společnosti, že chce stále bohatnout? Normální psychoanalytik by pochopitelně vyvodil, že jsme v nějakém jiném…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].