Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Až zmizí ODS

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Topolánkova strana si poprvé připouští možný pád a hledá cestu, jak zabránit dlouholeté vládě levice

Nedávné prosby úřednického ministra financí, aby ČSSD a komunisté svým předvolebním rozhazováním nehnali zemi na hranu bankrotu, mohou být nadlouho posledním podobným SOS. Ti, před kterými Janota bije na poplach, totiž míří do vlády. A může se stát, že nadlouho. Dlouhodobý pokles preferencí ODS ohlašuje možnost velké změny na politické mapě Česka. Důsledky dopadnou na všechny, zastavit svůj pád však mohou jen sami „modří ptáci“. Otázka dnes zní, zda jsou toho schopni.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pod vládou protektorátu

Už několikátý rok žijeme pod vládou ČSSD a komunistů. „Sekera“ ve veřejném rozpočtu se loni vyšplhala na tři sta miliard a země tak spadla do „protektorátu“ Mezinárodního měnového fondu (MMF). Aby byly peníze alespoň na základní chod státu, pracují státní zaměstnanci jen tři dny v týdnu, za zbývající dva žádný plat nedostávají. Zavřely se také desítky škol a nemocnic a hrozí, že se přestanou vyplácet důchody.

A rušno je i na mezinárodním poli. ČSSD sice nekývla na požadavek komunistů ohledně vystoupení z NATO a Evropské unie, naše působení v obou organizacích je ale ryze formální. Hlavním partnerem Česka je teď Rusko. Vláda vybrala Kremlem kontrolovanou firmu Rosatom na dostavbu Temelína a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].