Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Nachlazený tygr

S Irskem mám spojené dvě vzpomínky. Před dvanácti lety jsem měl možnost několik měsíců studovat na Univerzitě v Limericku. Tehdy bylo Irsko jedno velké staveniště, i když solidní silnice končila jen pár kilometrů za Dublinem. Univerzitní areál zářil novotou a na bydlení v tamním campusu jsem ještě dlouho vzpomínal po návratu na pražské koleje. Nebylo potřeba žádných statistik, aby se poznalo, že ekonomika roste velmi svižným tempem. Ani se nechtělo věřit fotkám v knihách či na výstavách, které ukazovaly, že ještě v 70. letech to na irském venkově (tedy prakticky všude mimo Dublin) vypadalo jako u nás před několika staletími.

Druhá vzpomínka na Irsko se váže na strategii hospodářského růstu vznikající v dílně tehdejšího vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna. Irský hospodářský zázrak byl kladen za vzor při vzniku koncepce, která bohužel skončila v šuplíku a zapomnění. Jaký byl recept na úspěch? Nízké firemní daně, investice do vědy a výzkumu, solidní státní finance a jako bonus mohutný příliv peněz z fondů EU.

Jenže po ojedinělém sprintu, kdy ekonomika 24 let nepřetržitě rostla, začal keltský tygr churavět. Z dnešního pohledu
jde o stejnou chybu, kterou si na konci
80. let prošlo Japonsko, o pár let později Švédsko a následky poslední velké dluhové bubliny, tentokrát v USA, stále pociťujeme. Irsko si zkrátka uhnalo realitně-hypoteční horečku. Země, která spoluzakládala eurozónu, potřebovala úplně jinou měnovou politiku, než jakou ordinovala…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].