Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Do letadla už nesednu

Rakušané už téměř rok sledují klimatickou reality show. Novinář deníku Oberösterreichische Nachrichten Edmund Brandner se totiž rozhodl, že radikálně změní svůj životní styl. Omezil například jízdu autem i spotřebu masa, vzdal se cestování letadlem, kupuje jen lokální potraviny. Všechno proto, aby snížil svoje osobní emise CO2 na 2,5 tuny ročně. Kdyby tento limit dle některých vědců splnil každý člověk na světě, zásadně by to zbrzdilo globální oteplování. „Už teď je mi jasné, že neuspěji,“ říká Brandner. „Ale ten cíl není nesplnitelný.“

Odmítl jste účast na právě probíhající světové klimatické konferenci v mexickém Cancúnu. Musel byste letět letadlem a vaše osobní bilance skleníkových plynů by se rázem zvedla o jedenáct tun. Bylo to snadné rozhodnutí?

Jasně že ne. Bylo to pro mě lákavé, klimatickými změnami se dlouho zabývám a takové pozvánky nedostávám coby regionální novinář každý den. Jenomže počty jsou neúprosné a úplně bych popřel to, o co se celý rok snažím.

Jak se dá vlastně spočítat, kolik jednotlivec svým životním stylem „vypouští“ do vzduchu skleníkových plynů? Není to jenom hraní s čísly?

Žádný exaktní vzorec samozřejmě neexistuje, ale přibližně se to zjistit dá. Stačí si zadat do vyhledávače termín „klimatická kalkulačka“, kde zaškrtáte, jak často a do jakých vzdáleností jezdíte autem, jestli si kupujete mléko ve skle nebo v tetrapaku, jaký typ vytápění používáte nebo jak často žehlíte. Podle výsledku zjistíte, kolik emisí svým životním stylem zhruba vyprodukujete. Pak víte, co máte omezit, když chcete svůj příspěvek skleníkových plynů snížit.

Jezdíte do práce na kole, na dovolenou vlakem, kupujete pouze lokální produkty. To jsou dnes už obecně známé věci. Bylo vůbec něco, co vás při vašem experimentu překvapilo?

Zaujalo mě, jak snadné je zbavit se nějakých věcí a u jiných je to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].