Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Choval jsem se jako ostatní

Sociální demokraty čeká po dlouhé době volba šéfa strany, která nemá dopředu jasný výsledek. Šance Bohuslava Sobotky zvýšil úspěch v komunálních a senátních volbách, ale Michal Hašek je mu v patách. V sněhem zavátém a pustém Lidovém domě jsme rozmlouvali s úřadujícím šéfem ČSSD.

V médiích se objevují první ukázky z chystané knihy Petry Paroubkové. Očekáváte vydání jejích pamětí s obavami?

Vzpomínky by se měly vydávat po deseti patnácti letech, jinak to nejsou žádné paměti, ale aktuální politická polemika. Já ty zveřejňované úryvky nečtu a neočekávám od nich nic překvapivého, nic, co bych už nevěděl.

Paměti, které sepsal Miloš Zeman, byly komerčně úspěšné a vyvolaly velkou pozornost. Nebojíte se, že by v té knize mohlo být něco, co by vaši stranu poškodilo?

Nemyslím, že by paní Paroubková chtěla poškodit ČSSD. Její muž je členem naší strany, poslancem za Ústecký kraj.

V některých výrocích ale Jiří Paroubek kopíruje cestu Miloše Zemana: komentuje své nástupce, udílí jim rady, kritizuje současné vedení a podobně. Jak se vám to líbí?

Jiří Paroubek není Miloš Zeman. On určitě nebude zakládat novou politickou stranu, jejímž jediným cílem by bylo sebrat ČSSD nějaké hlasy ve volbách. Paroubek také neodešel z politiky, kdežto Zeman odjel objímat stromy na Vysočinu a pak se překvapivě vrátil jako kandidát na prezidenta a poté jako předseda nové politické strany. Paroubek je stále naším poslancem a má možnost ovlivňovat politiku naší strany jako jeden z 56 členů poslaneckého klubu a jako místopředseda rozpočtového výboru.

[image id=„128901910“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].