Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Brno, mozků plno

Na jihu Moravy vykročili směrem k ekonomické budoucnosti

O tom, že nikoli silné paže, ale chytré hlavy jsou budoucností ekonomiky, se tu mluvilo tak dlouho, až to v Brně vzali vážně. Do města se dnes slétají vynálezci a technologičtí mágové z celého světa v takovém počtu, až se vynořilo přirovnání ke kalifornskému Silicon Valley. Tajemství brněnského úspěchu zároveň ukazuje, že bez promyšlené strategie to nejde.

NetSuite a ti další

Mohli jít kamkoli na světě, mají pobočky od Singapuru přes Sydney po Londýn. Americká softwarová společnost NetSuite, zabývající se „cloud computingem“ neboli vývojem počítačových technologií na webu, začala před časem hledat místo, kde by mohla nashromáždit chytré hlavy a nechat je vymýšlet nové směry a nové formy svého produktu: a po důkladném globálním pátrání padla volba na moravskou metropoli.

Roli hrály i šťastné náhody. Šéfa firmy například při osobní obhlídce Brna dojalo, když na něj jeden z místních technologických vizionářů Miloš Sochor promluvil americkou angličtinou s přízvukem z jeho rodné Omahy v Nebrasce. (Sochor tam deset let žil.) Nicméně takové sentimenty nerozhodují. Rozhodl průzkum terénu, který si společnost udělala – oslovila řadu technologických firem, které už v Brně „výzkum a vývoj“ mají, mezi jinými svoji partnerskou firmu Solarwinds. „Všichni nám doporučovali sem jít,“ říká Tereza Busby z rodící se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].