Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Ruský štít nechceme

Ruský prezident Dmitrij Medveděv na právě skončeném klíčovém summitu NATO v Lisabonu, kam bylo poprvé přizvané i Rusko a kde NATO přijalo novou desetiletou strategickou koncepci, navrhl, aby se Evropa rozdělila na části jako za studené války. S tím, že jednu z těchto částí – shodou okolností tu, kde je Česko a další bývalé satelity Sovětského svazu – by protiraketovým štítem „chránila“ Moskva. O dopadech summitu na naši bezpečnost jsme mluvili s českým velvyslancem při NATO Martinem Povejšilem.

Jakou reakci Medveděvův návrh mezi aliančními spojenci vyvolal?

Nikdo v Alianci, a už vůbec ne Spojené státy, neuvažuje o integrovaném systému protiraketové obrany společně s Ruskem. Jinými slovy, pro Alianci je nepřijatelné, aby jakýkoli díl obrany aliančního území závisel na někom jiném než na samotné Alianci. Z toho vyplývá i náš postoj k ruské úvaze geografického dělení protiraketové obrany. Samozřejmě je to pro nás neakceptovatelné.

Jak si návrh analyzujete?

Nechci to soudit nějak rychle, bylo to poprvé, co něco takového zaznělo, neznáme žádné detaily ruské představy. Bude za tím samozřejmě velký díl politické taktiky, protože před sebou máme období, kdy se bude analyzovat, jak by dál mohla vypadat spolupráce NATO a Ruska. Čili bych to považoval za taktický výkop, a jsem si naprosto jistý, že u toho to nemůže zůstat. Legitimním zájmem Ruska je maximalizovat svůj vliv. V okamžiku, kdy by se mu na sebe podařilo vzít nějaký díl obrany v části evropského území, tak by k tomu došlo.

Aliance se v Lisabonu dohodla na společné protiraketové obraně svého území. Co přesně z toho pro nás vyplývá?

Summit v zásadě zformalizoval projekt, který ležel na stole do této doby. Celý ten program je založen na americkém přístupu, jenž je rozdělen do čtyř fází a začne se budovat od oblastí, kde je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].