Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Marihuana pro gurmány

Představte si veletrh věnovaný jediné rostlině. Sedmnáct tisíc návštěvníků sem přijelo jen kvůli ní, policisté v civilu ale po celou dobu dávají dobrý pozor, aby se tu ani na vteřinu neobjevila. Zvláštní? Vítejte ve světě zakázané a čím dál populárnější disciplíny zvané pěstování marihuany.

Přijde za deset minut, odskočil si ven,“ usměje se hosteska u stánku s pozoruhodným názvem Ministry of Cannabis (Ministerstvo konopí). Není pochyb, že Giulio Sequi, kterému tahle firma patří, se přidal k hloučku rozesmátých Holanďanů potahujících před vchodem pražského Průmyslového paláce z dýmek a jointů. Holanďanů je tu dnes požehnaně, ale stejně tak potkáte Němce, Poláky, Slováky. První ročník veletrhu Cannafest je ve střední Evropě dosud největší událostí pro milovníky konopí a v návštěvnosti (17 000 lidí) nakonec předstihne dokonce největší podobnou evropskou akci v Barceloně.

Mezi stánky s hnojivy, substráty, lampami a stříbrnými boxy, které umožňují pěstovat si konopí třeba v ložnici, korzují návštěvníci a zastavují se u pultů prodejců, kteří nabízejí jen nenápadné papírové obálky se zelenými kuličkami. Semenné banky, jak se firmám nabízejícím marihuanová semínka vznosně říká, patří vesměs ostříleným holandským pěstitelům. Sdílnost není v tomhle oboru pravidlem, takže u některých šlechtitelů novinář neuspěje.

„Je to příliš choulostivé,“

krčí rameny zástupkyně jedné z nejstarších šlechtitelských společností Sensi Seeds. Majitel konkurenční Ministry of Cannabis Giulio Sequi, který se právě vrací z čerstvého vzduchu, je ale v lepším rozpoložení. Ochotně se pouští do vyprávění dobrodružného příběhu, jak se navzdory tvrdým zákonům podařilo vybudovat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].