Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Nápad za všechny peníze

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Číňané v Polsku levně staví dálnice a ministr dopravy Vít Bárta je chce přilákat i do Česka. Zpráva, která budí oprávněnou pozornost, otázky, pochybnosti. Máme dávat vydělat firmám, které dotuje čínská vláda? Nepodporujeme tím autoritativní režim? Nebudou brát čínští dělníci práci těm českým? Proč zrovna Číňané a ne jiná země?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Rozhodli jsme se to zjistit. Pochopitelně jsme nejdříve vyrazili do Polska, abychom viděli realitu přímo na místě. Chtěli jsme například v praxi otestovat argument zdejších stavitelů, že Číňané berou domorodcům práci a to v době ekonomické krize není správné.

Kolegové Tomáš Sacher a Matěj Stránský se tedy vypravili na místo. Po několikahodinovém putování po rozkopaných staveništích (hned několikrát byli posláni špatným směrem, což je rozhodně nepotěšilo, protože bahno měli mnohdy po kolena) konečně narazili na „čínský“ úsek dálnice. K velkému zklamání našeho fotografa tam ale stál jediný čínský dělník. Polské dálnice totiž staví polští pracovníci, jen inženýrské práce zařizují asijští experti.

Nemá cenu prozrazovat více z článku, který naleznete na str. 18. Důležité ale je, že nápad ministra Bárty vůbec není špatný. A co víc, není tak omezený (ten nápad), jak se původně zdálo.

Ministr se totiž nerozhodl podpořit Číňany, ale otevřít zdejší zakázky tak, aby do nich mohlo vstoupit více zahraničních firem. Stejně tak se chystá komunikovat i s ambasádami jiných států. Cílem je jediné, aby se konečně prorazilo místní korupčně neférové prostředí, kdy se zakázky vypisují na tělo blízkým firmám. Ty mají své jisté, takže je nic nemotivuje jít s cenami dolů.

Vít Bárta tak přichází se systémovým krokem, ze kterého tato společnost může velmi profitovat, což dokazuje nejen polská zkušenost (viz zmíněný článek). Větší konkurence vždy přináší lepší nabídky, protože firmy se předhánějí, aby zakázky získaly. I když totiž ceny klesnou, stále se bavíme o miliardových obchodech.

Je velmi pravděpodobné, že zdejší lobby spustí poprask a vyrojí se řada zaručených zpráv, proč se má od chystané změny ustoupit. Doufejme ale, že na politické úrovni nenajde tentokrát ohlas. Štědré roky se tak stanou minulostí a bude více peněz na to, co je třeba. Například na platy doktorů, jejichž exodus do zahraničí hrozí.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].