Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Zaříkávání lásky a smrti

Zemřela básnířka Viola Fischerová

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Asi před měsícem jsme spolu seděly ve sklepení jedné pražské literární kavárny. Básnířka Viola Fischerová, „první dáma lyriky“, jak o ní před časem napsal spisovatel Jáchym Topol, se však tentokrát celá choulila do sebe a nezvykle tiše upíjela víno ze sklenky. Viděla jsem, že není ve své kůži. Nikdo z nás, snad kromě ní samotné netušil, že konec je tak blízko.

Přesto přišla. Kouřila a vyprávěla svým lehounce chraplavým, ironicky syčivým, zvučným hlasem, který se nádherně klenul.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Milovala jsem, když Viola cokoli nahlas vyprávěla. Především její básně měly nezvykle podmanivý rytmus, nesly se jejími ústy jako moravské lidovky a stejně jako ony lkaly o lásce a o smrti. O smrti víc. Protože tu svou poezií Viola Fischerová zaklínala, odháněla ji pryč, a zároveň ji svým nekompromisním způsobem zkoumala.

Už v roce 1993, kdy jí vyšla sbírka Zádušní mše za Pavla Buksu, se ve své imaginaci vydala na pouť Charonovou říší. A podala o svém putování zprávu ve verších. Psala o tíze lásky, jež se snoubí se zánikem nezvykle naze a přímočaře. Její verše jsou horoucí a zároveň ledové jako právě umytá břitva a zanechávají v člověku rýhu a nedá se na ně zapomenout. „Je to hezký, ale nepotěší to,“ jak se podle jejích vlastních slov o její poezii vyjadřoval Bohumil Hrabal. Následovaly další výborné sbírky – Matečná samota, Předkonec či Písečné dítě, jež strhávaly stejně tak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].