Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Ve jménu odpadu

Jak funguje švédský recept na globální krizi

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Stockholmské předměstí Hammarby Sjöstad nikdy nebylo to, čemu realitní makléři tak rádi říkají „dobrá adresa“. V devadesátých letech mu vévodily rozbité domy, ruiny továren, pouliční kriminalita a skoro žádné pracovní příležitosti. Stačilo ale pár let a všechno je zase úplně jinak.

„Jestli chcete prožít budoucnost, přijďte bydlet k nám,“

lákají dnes reklamní slogany na každém rohu nové obyvatele a ti sem proudí v nečekané síle. A spolu s nimi i davy turistů, které táhnou provoz mnoha zdejších kaváren a barů.

Jejich zájem má jasnou příčinu. Kdo si chce vyzkoušet, jak vypadá „čtvrť budoucnosti“, nemůže pro ochutnávku zvolit lepší místo než právě Hammarby Sjöstad. Tedy hypermoderní část Stockholmu, již chce jako vzor v dalších letech kopírovat na svých okrajích řada švédských měst. Pokud se tak stane, mají švédská ekonomika i společnost našlápnuto stát se jedním z hnacích motorů světové modernity.

Přijatelný luxus

Za příjemným životem, který je v Hammarby Sjöstad hmatatelný na každém rohu, stojí především převratný způsob městského plánování. Desítky architektů, které se na něm podílely, se inspirovaly modely středověkých center, jež vyrůstala organicky podle toho, jak se do nich lidé stěhovali a stavěli svoje domy. Obyvatel či návštěvník je tak do poslední chvíle napnutý, co ho při chůzi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].