Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Topte uhlím

Ministři bývají podezříváni z odtržení od reálného života. Nevědí, kolik stojí kostka másla, jak vypadá zevnitř vlak nebo jak se dá vyžít z průměrného důchodu. Často jde o malicherné výtky, někdy se ale tahle neznalost může nebezpečně projevit na rozhodnutích s dalekosáhlým dopadem. Tak je tomu aktuálně u ministra životního prostředí Pavla Drobila, který zřejmě už dlouho nebyl v zimě na venkově.

Jde o tohle: S příchodem nižších podzimních teplot se český venkov může stát velmi nepříjemným místem k životu. Stačí k tomu maličkost – když jeden dva sousedi pálí v kamnech nekvalitní uhlí. Kvalita ovzduší – jak potvrzují i měření Státního zdravotního ústavu – se tu v zimě propadá hluboko do osmdesátých let, kdy Česko vynikalo v emisích oxidu siřičitého a prachu. I bez odborných měření ale každý pozná, jak nesmírně nepříjemné je v takovém prostředí žít.

Vytápění domů, přestože jej všichni vidí a hlavně cítí, se obtížně kontroluje. Proto se tohle velmi nepříjemné znečišťování životního prostředí vymklo obecnému trendu. U podniků nebo aut si stát vynutil přísné normy, prosadil zákaz špinavých technologií nebo jejich zpoplatnění. Přitom lokální topeniště nejsou o nic méně nepříjemná, pokud máme smůlu na bezohledné sousedy, kteří pálí nekvalitní uhlí nebo i plasty a další odpadky. Také proto v posledních letech připravovalo ministerstvo v rámci nového zákona o ochraně ovzduší tzv. smogový poplatek, který by lidem spalování nekvalitního uhlí ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].