Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Obama, český kádrovák a euro

Na televizi CNBC jsem vyslechl rozhovor s významným americkým ekonomem Kennethem Rogoffem, který se vyjadřoval k příčinám volební porážky Obamových demokratů. Rogoff tvrdil, že hlavní chybou Obamy bylo, že dával Američanům najevo, že pod jeho vedením bude krize krátká a on Američany z krize vyvede. Podle Rogoffa měl spíše od začátku říkat, že krize bude dlouhá a těžká a cesta z ní nebude vůbec snadná.

Vcelku lze s Rogoffem souhlasit, leč to je těžké. Kdyby americký prezident činil, co mu doporučuje Rogoff, byl by ze všech stran kritizován za pasivitu, odevzdanost a přílišný pesimismus. Američané totiž od svých prezidentů vysloveně očekávají, že jim budou vlévat do žil optimismus a sebedůvěru. Pesimistický a zachmuřený (i když třeba jakkoli realistický a rozumně skeptický) prezident – to se v USA opravdu nikdy nenosilo a nosit nebude.

• V blogu sociologa Petra Hampla na iHNed.cz jsem se dočetl: „Jsem pravidelným čtenářem sloupků pana Paula Krugmana v NY Times (což jsou, mimochodem, noviny odpovídající politickými názory i profilem čtenářů českému Právu. Už to, že Krugman publikuje v NYT, a nikoli třeba ve Wall Street Journal, je u ekonoma zvláštní). Pro Krugmana neexistuje soukromá sféra jinak než jako zdroj financování státních aktivit. Nejsou-li soukromé podniky schopné zajistit dost peněz pro úřady, proč je vůbec udržovat naživu?“

Tohle myslím stačí, a kdo se projevuje jako bolševický kádrovák, je víc než zjevné.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].