Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Nouze je, že dostali nařezáno

Nejpozději do měsíce plánují odboráři stávku státních zaměstnanců. Nelíbí se jim snížení platů o deset procent a to, že se rozšíří počet profesí, kde tarifní plat nebude záviset na počtu odpracovaných let. Podle odborového předáka Jaroslava Zavadila už stávka na plánu vlády nic nezmění. Bude dobrá k tomu, aby lidé dali najevo nespokojenost.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Minulý týden jste spolu s kolegy z vedení Českomoravské konfederace odborových svazů navštívil vedení rakouských odborů. Poradili vám tamní kolegové nějakou strategii pro chystanou stávku?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

My jsme debatu vedli spíš do jiných oblastí. Bavili jsme se hlavně o tom, jak rakouská vláda řeší svůj vlastní deficit. Zjistili jsme, že ho řeší tak, jak bychom čekali – jak na příjmové, tak na výdajové straně rozpočtu. Příjmy rozpočtu chce zvýšit o 1,2 miliardy eur, výdaje snížit o dvě miliardy eur. Neznám všechna konkrétní opatření na straně příjmů a výdajů. Ale potvrdilo se, že zatímco naše vláda jde jenom cestou škrtů, jiné pravicové vlády nejsou škrtům tak nakloněné.

Co z toho podle vás plyne pro naši vládu?

Pro naši vládu z toho neplyne nic. Rozhodla se, že bude jen škrtat. To může rozpočty v budoucnu ohrozit. Když lidé dostanou méně peněz, jejich spotřeba bude nižší. Spotřeba táhne ekonomiku, je to prorůstové opatření. Když se sníží kupní síla, povede to ke zhoršení situace.

Přesto, co byste tedy naší vládě poradil?

Ve státních zakázkách se točí nějakých šest set miliard korun, je tam možná až dvanáctiprocentní úspora, dalo by se ušetřit sedmdesát miliard korun. Další možností, jak získat peníze do rozpočtu, je zakročení proti daňovým únikům. Těmi se vláda vůbec nezabývá.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].