Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Nekonečný příběh Sergeje N.

Běloruský zámečník chce jediné – žít normální život

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kdyby byl tohle film, dostal by scenárista za všechny melodramatické zvraty co proto. Jenže příběh Sergeje Naprejenka, který se v Česku třináct let snaží získat politický azyl, je až příliš skutečný. Nedávno dostal milost od prezidenta Klause, zdaleka však nemá vyhráno.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Neletěl bych nikam

Sergej Naprejenko (38) toho už zažil hodně, ale letos v létě se dostal téměř na samé dno sil. Seděl ve vazební cele na pražské Ruzyni, když mu oznámili konkrétní datum, kdy na blízkém stejnojmenném letišti nasedne do letadla a odletí domů – osmadvacátého července čekalo Sergeje křeslo v linkovém spoji do běloruského Minsku.

Pro většinu lidí by cesta domů byla radostnou zprávou, pro rodáka z vesničky u východoběloruského města Mogileva je to ta největší noční můra. „Jestli to chcete naprosto upřímně, tak bych nebyl nikde, ani tu, ani tam,“ říká a oči se mu u toho lesknou. „Chystal jsem se tomu vyhoštění zabránit. Jakkoli.“ Je zjevné, že drobný muž ve světle hnědých kapsáčích a rudé mikině se znakem jeho oblíbeného fotbalového klubu Ajaxu Amsterdam, který se trochu ztrácí v masivním koženém křesle, v němž právě sedí, mluví smrtelně vážně. Třináct let, které strávil bojem za to, aby mohl v Česku žít, doplněných o stesk po rodině či smutek nad smrtí otce a nad zmizením staršího bratra, přivedlo Sergeje až na psychiatrickou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].