Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Výraznější změny v Rusku nevidím

Jeho kniha Nová studená válka popisující ruské mocenské ambice v Evropě vyvolala velký ohlas a tvrdé polemiky. Mnozí ho dokonce označují za rusofoba, který nevynechá sebemenší příležitost Rusko kritizovat. Východoevropský korespondent prestižního britského týdeníku The Economist Edward Lucas to ale vidí jinak. Cítí se jako Evropan varující před nebezpečným ruským vlivem na starý kontinent a stojí si za svým: před Ruskem je třeba se mít na pozoru. A kdo chce před ním varovat, musí používat ostrá slova.

Napsal jste, že k vydání knihy Nová studená válka vás vedl „pocit rostoucího ohrožení ze strany Ruska“. Popsal byste ten pocit konkrétněji? Vzpomenete si, které události před rokem 2008, kdy vaše kniha vyšla, to konkrétně byly?

Určitě to byla vražda bývalého ruského agenta a britského občana Alexandra Litviněnka v Londýně, stejně jako vražda známé ruské investigativní novinářky Anny Politkovské v Moskvě. Začalo být jasné, že novému ruskému režimu nejde jen o korupci a krádeže, ale že se neštítí i zabíjet. Dalším kritickým bodem byl přestup Gerharda Schrödera z funkce německého kancléře do vedoucí pozice ruského projektu plynovodu Nord Stream, placeného Gazpromem. Pokud může bývalý německý kancléř ihned po odchodu z funkce vzít pozici placenou ruským státem, je něco rozhodně špatně.

Podobně nepříjemný pocit jsem měl z dění v Gruzii, z tamních ruských provokací a snahy Kremlu vyprovokovat gruzínského prezidenta Saakašviliho a zatáhnout ho do jakékoli agresivní konfrontace. To se nakonec bohužel podařilo. Vzpomínám si i na londýnskou emisi akcií ruské olejářské společnosti Rosněfť, která de facto znárodnila Jukos uvězněného podnikatele Michaila Chodorkovského. Osm miliard amerických dolarů zahraničních investorů násilně odebraných Chodorkovskému a darovaných přátelům Vladimira Putina. A do toho západní investoři vesele a bez skrupulí kupující tyto nové akcie. To byl skutečně nepříjemný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].