Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Od Homéra k punku

V knihkupectví Josefa Jindráka naleznete unikátní i nezávislá díla

Mezi desítkami obchodů s nejrůznější knižní nabídkou představuje svým způsobem unikát. V jeho regálech se dá totiž narazit nejen na prověřenou literární klasiku, ale také na produkci těch nejmenších a takřka bezejmenných knižních producentů či celé desítky „samizdatových“ rukodělných výrobků současných literárních solitérů. Navíc právě jen tady najdou milovníci nejrůznějších hudebních alternativních stylů novinky z nenápadného světa takzvané nezávislosti a svoji prezentaci tady získá i disk vydaný v minimálním nákladu skupinou odkudsi z vesnice. A nutno říci, že mnohdy v pozoruhodné kvalitě nápadité hudby či výtvarného zpracování. A i když komerčně jde o naprosté propadáky, přesto se nakladatelství Polí pět jako provozovatel knihkupectví Rekomando v pražské Trojické ulici bohatě uživí i bez populárních kuchařek a bestsellerů Haliny Pawlowské či Michala Viewegha.

Pětikoruna k pětikoruně

„Jednoduše řečeno, mně nejde o peníze. Prostě mně dělá potěšení vystavit pěkně udělanou knihu či cédéčko, klidně ať je udělané třeba na koleně a někým, kdo vůbec není slavný,“ říká vydavatel Polí pěti a spolumajitel prodejny Josef Jindrák. A jak se zdá, filozofie je to úspěšná: nejenže Polí pět bez zjevných potíží funguje v bohaté nabídce centra města už mnoho let, ale prostor potřebný pro prezentaci kulturních „menšin“ dokonce nedávno rozšířilo: ve výběrovém řízení totiž překvapivě získalo do pronájmu objekt bývalé pošty o čtyřech velkých místnostech. „Stalo se tak díky pochopení radnice Prahy 2, která je proslulá podporou takových aktivit. Obchodování s tak vratkým zbožím prostě zájem okolí potřebuje,“ vysvětluje Josef Jindrák. A že je politika radnice v rámci podpory „odlišností“ úspěšná, dokládá, že Rekomando nejenže oživuje městské okolí, ale do alternativního knihkupectví chodí nakupovat svůj knižní erár i nedaleké školy a stalo se populárním i mezi samotnými studenty. Rekomando je totiž ochotné každému objednat a do druhého dne vlastními silami doručit snad úplně všechno. A právě něco jako „mladické hledání“ stálo i na počátku knihkupecké kariéry Josefa Jindráka.

Jako dvacetiletý seřizovač pražských semaforů se v těsně porevolučních časech na vlastní pěst pustil do shánění v té době ne tak úplně běžných knih a vlastně prvního obchodování s nimi. Ve svém panelákovém bytě si také otevřel soukromou galerii a vydával „porevoluční samizdaty“. „V časech těch velkých změn jsem obcházel s batohem zkrachovalá knihkupectví a vykupoval jejich výprodeje. Třeba reprodukce Josefa Váchala za dvacet korun. Já si pak přirazil pětikorunu a prodával je dál,“ vzpomíná Josef Jindrák. A i když se, jak říká, možná „zbytečně moc držel při zemi“, přesto mu pětikorunové výnosy vydělávaly na vlastní knižní produkci a získával první zkušenosti s obchodem. Ty pak upotřebil v začínající a posléze populární vinohradské Dobré trafice, později v alternativním vydavatelství Black Point. „Prostě jsem si ověřil, že i s málem můžu normálně fungovat,“ říká.

Od Homéra k punku

Dnes tak v Rekomandu člověk vedle Homérových eposů či Jungových knih narazí na takové unikáty, jako jsou třeba vlastním nákladem vydané zápisky dojmů z návštěvy Osvětimi básníka Víta Kremličky. V oddělení hudby se hned vedle Psích vojáků či Vlastimila Třešňáka dají získat nejrůznější české hudební pokusy v oblasti současné experimentální hudby v cenách kolem stokoruny. Navíc tu stojí i regály Jindrákových čerstvých společníků z největší středoevropské distribuční firmy současného punku Day After, nejrůznější biolahůdky pod hlavičkou Fair Trade, desítky sběratelských vinylů a triček. „Jsem rád, když vedle sebe můžou být odlišné věci, na rozdíl ode mě je zákazník nemusí hledat na tisíci místech,“ říká majitel. Svůj sortiment distribuuje do celé řady českých měst a také na Slovensko: měsíčně má tak obchod zhruba stotisícový obrat. „Není to moc, ale já jsem spokojený,“ usmívá se Josef Jindrák. „Dělám, co se mi líbí, a jsem svým pánem. A to je dneska terno.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].