Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Občan Miki Kopas

„Můžem si tykat? Já jsem Miki. A ty jseš asi Karel.“ Video, na němž třináctiletý milovník politiky Mikuláš Kopas nabízí ve volebním štábu TOP 09 tykání ministrovi zahraničí, je opravdu roztomilé. Karel Schwarzenberg – jemuž, jak známo, tyká jen málokdo – zvládá rozhovor s malým mudrlantem s grácií, Miki perlí, když léta ministrovy školní docházky odhaduje na 19. století, a chumel novinářů se výborně baví.

Rozumování, značný politický rozhled i promyšlené ambice třináctiletého školáka média logicky přitahují a TOP 09 brzy pochopila, že tenhle svérázný klučina jí může zajistit větší pozornost objektivů než leckterý z jejích ministrů. Slavné video tak nese logo TOP 09, strana ráda zmiňuje, že Mikuláš patří k jejím podporovatelům a minulý týden mu uspořádala on-line chat (jako třetímu v pořadí po volebním manažerovi a místopředsedovi strany).

Začíná to vypadat, že PR stratégové v euforii nad svým okouzlujícím příznivcem trochu zapomněli na zdravou míru. Mikuláš Kopas je dítě, navíc dítě s Aspergerovým syndromem, tedy atypickou formou autismu, která je pravděpodobně příčinou nezvyklého zájmu. Maskotem politické strany by se zkrátka rozhodně stát neměl.

Celá situace není černobílá. Mikiho rozprávění s politiky prostě baví, noviny čte už od předškolního věku a státní dluh mu leží na srdci rozhodně víc než kopací míč, tak proč mu vlastně nevyjít vstříc? Ostatně ve volebních štábech se zjevuje sám, nikdo ho neláká na bonbony…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].