Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Lék pro české školství

Chystané testování žáků přinese víc škody než užitku

Ministerstvo školství má plán, jak zvednout kvalitu českých škol, a dokonce už na jeho podporu spustilo reklamní kampaň. Podstatou je pravidelné testování vědomostí dětí v pátých a devátých třídách, a nutno dodat, že naděje politiků jsou velké.

Testy mají rozlišit mezi dobrými a špatnými školami: dobré bude možno odměnit, špatné zrušit. Zveřejnění výsledků bude sloužit jako vodítko pro rodiče, kteří si budou moci vybrat tu nejlepší školu pro své dítě, špatné školy, které nebudou zrušeny, tak samy zaniknou kvůli nedostatku žáků. Testy rozliší také mezi dobrými a špatnými žáky a zajistí, že jen ti dobří budou pokračovat v dalším studiu. Žáci dostanou jasnou informaci, „jak na tom jsou“, což jim umožní realisticky plánovat další vzdělávací dráhu a neaspirovat na studia, „na která nemají“. Hrozba testů bude motivovat učitele i žáky k vyšším výkonům, zajistí, že se všichni budou snažit obstát, a budou proto lépe pracovat. Z toho důvodu také ubude kázeňských problémů.

Tak zní teorie, praxe ovšem bude vypadat podstatně méně přitažlivě.

Negativní zkušenosti

Mnohá z výše uvedených očekávání nejsou ve světě ojedinělá. Ve druhé polovině minulého století řada zemí zavedla plošné testování se stejným záměrem. Zkušenosti (například ve Velké Británii a ve Spojených státech) však ukázaly, že založit vzdělávací systém na soutěži…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].