Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Drahá Praha

Co umožní stav městské kasy novým pražským radním?

Není vůbec jedno, kdo bude v příštích letech řídit život Prahy.

Bizarní boj o vládu na pražské radnici je obrazem české politiky, v níž jde především o vládu nad penězi. Zveřejnění průzkumu Transparency International o propadu Česka v korupčním žebříčku na 53. pozici plasticky dokresluje pozadí jednání o budoucí pražské koalici. Ať už se ale podaří novým a důvěryhodným pražským lídrům zvítězit nad starou gardou nebo ne, Pražany by mělo zajímat, jakým způsobem se s desítkami miliard ročně hospodaří a kde jsou limity toho, co si hlavní město může dovolit.

Velké peníze v Praze

Rozpočet ovládaný novým pražským primátorem obnáší včetně dotací zhruba 48 miliard korun. Větší část z celkového balíku padne na provozní výdaje a na investice šla v minulých letech zhruba třetina prostředků.

Než se ponoříme do klíčových čísel na webu pražského magistrátu (která jsou k dispozici v překvapivě velkém rozsahu), stojí za to věnovat chvilku Zprávě o výsledku přezkoumání hospodaření za rok 2009. Ukazuje se hned první zádrhel. Směrem k magistrátu sice nemíří tak dramatická slova jako v případě zprávy z Prahy 1 („chybné účtování o majetku a pohledávkách“ a podobně), ale i tak seznam chyb zabírá dvě a půl strany a nejde o žádné triviality. Výhrady se týkají neprovádění odpisů na část majetku nebo evidování zjevně nekvalitních &–…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].