Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

V pasti

Politici si zadělávají na razantnější defenestraci

Kdo ODS v tolika významných městech prohrál volby? Nevíte? No přece Barack Obama. Alespoň to nepřímo naznačuje v našem článku poražený primátor Liberce za ODS Jiří Kittner, který nevidí na dosavadní politice občanských demokratů nic špatného a na vině je prý i právě celosvětové volání po Změně, které v USA odstartoval Obama. Pokud to tak je, stojí za to poslat do Washingtonu díky.

Trapné vytáčky však nejsou specialitou jen ve městě, které je hodnocené jako nejzkorumpovanější v Česku. Po celé republice je slyšet reakci ODS: Za debakl nemůžeme my, ale nepopulární kroky vlády, vznik TOP 09 či negativní kampaň proti nám. Za těmito výmluvami se skrývá důležitý rozměr – pokud někdo čekal tolik potřebnou obměnu politických stran, bude zřejmě zklamán. A to možná hned dvojnásob. Panika a touha zachránit se u moci vede ODS k podbízení se ČSSD a mnohdy i jednání s komunisty.

Nezpytování svědomí

Výmluvám ODS se tak trochu nelze divit. Voliči jim totiž vyrazili dech. Vezměme si známé pořekadlo, že v Praze vyhraje ODS, i kdyby za ni kandidovala jen tenisová raketa Václava Klause. S tím mnozí občanští demokraté počítali nejen v hlavním městě. Proto je zaskočilo, že už to není pravda nejen v Praze, ale ani v Brně, Ostravě, Liberci, Českých Budějovicích, Karlových Varech atd.

Už podruhé v krátké době obyvatelé této země ukázali, že nejsou obětí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].