Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Povodeň na kopci

Václav Cílek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Václav Cílek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Místní fotograf pan Čížek mi přinesl ukázat fotografie, na kterých zaznamenával nástup srpnové povodně ve Frýdlantu a jeho okolí, kulminaci vod a jejich postupné opadávání. Tyhle fotky by stály jednou za vydání jako kniha pro poučení dalším generacím i pro nás samotné, protože povodeň je pachatel, který se vrací na místo činu.

Nejvíc překvapující bylo, že tato povodeň nepřišla od řeky! Zkušenost z velkých řek, jako je Morava, Vltava či Berounka, je vždy podobná. Na rozsáhlé ploše povodí spadnou velké srážky, z potůčků se stanou říčky a z říček divoké toky. Pak se všechny vlijí do hlavní řeky, ta začne stoupat a zaplavovat okolí. Nejenom ve Frýdlantu, ale i na mnoha místech na Valašsku a obecně v podhorských krajinách tomu tentokrát bylo trochu jinak.

Na fotografiích vidíme, že nejvíc vody teče z polí, přetéká přes silnice anebo proudí dolů ulicemi města, které se podobá Benátkám. Teprve v údolí se vlévá do řeky, jejíž hladina stoupá. Voda bere stromy, vyplavuje plata s jogurty z místního nedávno – a jak se ukázalo, nevhodně – postaveného obchodního domu. Prodavačky zasažené nenadálou vlnou lezou na regály, volají o pomoc. Velká voda pak vyčistí dvůr místních stavebnin a balíky izolačních hmot ucpe most. Nad ním se voda ještě víc vzduje, hýbe mostem, vylévá se z břehů, a teprve tehdy nastává ta správná velká, ničivá voda, co přichází zdola.

Václav Cílek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Václav Cílek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

O srpnových povodních na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].