Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Rudá apokalypsa

Jak to, že mohlo dojít k tak bezprecedentní ekologické katastrofě?

„Ještě štěstí, že se všechno seběhlo kolem poledne, když byly děti ve škole a nezevlovaly po vyučování na ulici. Když jsme se o proudícím bahnu dozvěděli, okamžitě jsme se rozběhli do vedlejší školní budovy, která stojí na kopci. Děti byly vyděšené, spousta z nich zvracela, plakala a v noci musela spát s rodiči,“ vzpomíná Barbara, učitelka v Devecseru, jednom z měst v západním Maďarsku asi 160 kilometrů od Budapešti postižených rudou záplavou toxického kalu.

Předminulé pondělí se protrhla hráz jedné z odkalovacích nádrží hliníkárny v Ajce a do vesnic a vodních toků se z ní vyvalil milion krychlových metrů otrávené rudé břečky, jež zabila devět lidí a dalším více než 160 způsobila různá zranění, zejména popáleniny včetně poškození očí žíravinou. Rudé bahno je silně alkalické, obsahuje arzen a rtuť a je to odpad po zpracování horniny bauxit, z níž se vyrábí hliník.

Jak se blížíme k vesnici Kolontár, jejíchž 850 obyvatel bylo postiženo nejvíce, nabývají stopy po kolech nákladních aut stále temnější rudé barvy. Při vjezdu do vesnice se otvírá apokalyptická scéna. Zdi domů jsou rudé do výše dospělého člověka, ploty zmizely, tu a tam vidíme auta převrácená vzhůru nohama. Všude se pohybují vojáci ve skafandrech a snaží se zbavit silnici rudého nánosu.

Jedna z obyvatelek vesnice vypráví, jak se v okamžiku, kdy poprvé spatřila příval, rozběhla do domu pro své dvě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].