Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přílohy

Proti kmotrům

Vypadá to, že víkendové volby učiní českou politiku lepší, než byla před nimi

Jedna otázka z letošních voleb: Co dělají političtí kmotrové, když spadnou do opozice? Trpělivě čekají na další volby? Nebo oživí své kontakty v jiných politických stranách? Nebo snad odchází do „kmotrovského“ důchodu? Hádanka se samozřejmě týká šéfů místních „mafií“, kteří v posledních letech obvykle pod hlavičkou ODS ovládli radnice velkých měst. Kdo se těšil, že ve víkendových komunálních volbách budou občané hlasovat proti těmto lidem, musí být do značné míry spokojen. ODS totiž odešla až na výjimky poražena. Ani pro předsedu Petra Nečase a jeho vedení to ale nemusí být úplně špatná zpráva.

Pravicová rarita

O tom, že v těchto volbách nešlo jen o pouhé dělení radnic, se psalo dlouho dopředu. Hlasování mělo potvrdit nebo vyvrátit několik důležitých trendů, které v posledním roce proměňují českou politiku. Tak se také – spíš v pozitivním smyslu – stalo.

ČSSD zůstává nadále velmi silnou stranou (ostatně kdo vyhrál minulé parlamentní volby?). V řadě měst se ODS před volbami rozpadla na dvě části, které kandidovaly proti sobě – jedna jako ODS, druhá jako nezávislí. To nahrálo sociální demokracii, která díky tomu v řadě velkých měst volby vyhrála. O víkendu se také potvrdilo, že česká politická mapa se začíná profilovat na dvě části. To je u nás nový fenomén, dosud známý z Polska, kde stojí jihozápad proti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].