Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Nesmrtelná Wall Street

Finanční instituce, které stály na počátku ekonomické recese, znovu vydělávají a práce na Wall Street je dnes stejně zajímavá jako dřív. V uplynulých dnech navíc americká vláda oznámila, že záchrana bank odhadovaná původně na stovky miliard dolarů nakonec daňové poplatníky bude stát jenom zlomek této sumy nebo vůbec nic. Za oceánem se přesto konají demonstrace a nejeden významný komentátor kritizuje záchranu bank třeba i slovy jako „velká americká loupež“.

Je 13. října 2008 odpoledne. Před měsícem se zhroutila jedna z největších světových bank Lehman Brothers a od té doby vládne na trzích chaos a nedůvěra. Banky si navzájem přestávají půjčovat peníze, nikdo neví, v jak špatném stavu jsou účetní knihy jednotlivých institucí. Hlavní zábavou lidí ve finančním sektoru je spekulovat, „kdo je na řadě příště“. Hrozí dominový efekt zhroucení celého finančního sektoru největší ekonomiky světa s následky, jež si prostě nikdo neumí představit minimálně proto, že nikdy nic srovnatelného nezažil.

V historické zasedačce amerického ministerstva financí sedí za mahagonovým stolem asi dvacet mužů a naštvaný šéf americké centrální banky (Fed), který opravdu vypadá jako Ben Bernanke, říká, že už má všeho dost. „Bude potřeba takových sedm osm,“ říká zlosyn Bretton James, šéf fiktivní investiční banky Churchill Schwartz, a má na mysli stovky miliard dolarů. „A když ne?“ zeptá se šéf Fedu. „Pak je konec,“ odpoví chladně James. A jeden z přítomných, stařičký Jules Steinhardt s vizáží skřeta nápadně připomínajícího bývalého šéfa Fedu Alana Greenspana, dodává nakřáplým hlasem: „Do týdne se zavřou banky, bankomaty přestanou vydávat peníze. Nastane konec světa.“ Muži sedí strnule a tiše, jako kdyby se skutečně každým okamžikem měla zřítit nebesa.

Režisér Oliver Stone…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].