Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Mám orloj pod kontrolou

Orloj na Staroměstském náměstí oslavil před pár dny šestisté narozeniny, a přestože je z velké části původní, šlape jako hodinky. Jeho správce a opravář Petr Skála při pravidelných pátečních kontrolách naměří starému stroji maximálně třívteřinovou týdenní odchylku od správného času.

Opravovat orloj musí být hodinářský sen. Jaké první hodiny jste dal dohromady?

Jsem profesí sochař, ne hodinář, ale už jako klukovi mi učarovaly staré kukačky. První věžní hodiny jsem opravil po revoluci, když jsem se za Občanské fórum dostal u nás v Sadské na radnici. Hodiny na věži léta nešly, byly celé zanesené od holubinců, tak jsem tam vylezl a opravil je. Pak přišly další zakázky.

Jak jsou historické hodiny přesné?

Původně byly dost nepřesné, lihýř, což byl první mechanický oscilátor používaný ve věžních hodinách, udělal i čtvrthodinovou odchylku za den. Ale tehdy to nevadilo, nikdo nekoukal na to, jestli přijdete o patnáct minut později. Až když holandský astronom Christiaan Huygens v 17. století použil pro konstrukci hodin kyvadlo, přesnost se zlepšila.

Proč je ale starý pražský orloj tak přesný?

Začátkem 19. století v Anglii vyhořel Westminsterský palác a bylo rozhodnuto, že nové hodiny musejí mít odchylku maximálně vteřinu za den. Vznikl geniální krokový mechanismus, který pak Praha použila při rekonstrukci orloje. Takže jeho řídicí stroj je mladší, ale i tak neuvěřitelně přesný. Někdy udělá odchylku jen půl vteřiny za týden.

Čím je vlastně orloj výjimečný?

Těch věcí je mnoho, asi nejzajímavější je jeho astroláb, otáčivá mapa oblohy.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].