Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Kde byli?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kolikrát v životě se vám stane, že za vámi přijde domů svět? Nepochybně ne příliš často, jestli vůbec někdy. Minulý týden ale svým způsobem svět do Česka dorazil. Konalo se tu totiž Forum 2000, na které zavítaly desítky světových (pochopitelně i tuzemských) osobností a živě debatovaly o mnoha aktuálních tématech - například o náboženství a zahraniční politice, zelené ekonomice, jaderných zbraních, rozpínavosti měst či postavení Ruska.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Už se stalo tradicí, že Fora 2000 jsou zcela výjimečnou událostí, kde člověk může nasát řadu občerstvujících pohledů nebo se pobavit v kuloárech s osobnostmi, které jindy zná jen z médií (jako jsou novináři Fareed Zakaria, Edward Lucas či sociologové Zygmunt Bauman, Richard Sennett nebo nositelka Nobelovy ceny za mír Širín Ebadíová atd.). Tak trochu ta akce atmosférou připomíná filmový festival v Karlových Varech - vážení hosté se tu mísí s publikem, a když se návštěvník osmělí, může prohodit slovo téměř s každým hostem.

A právě tato koncentrace mimořádných lidí v člověku vyvolává otázku: Kde jsou čeští politici? Pakliže bychom vyřadili ty, kteří byli pozváni do nějakého diskusního panelu, tak by tu bylo více méně prázdno.

Argument, že je těsně před volbami, je nutné brát vážně. Nicméně pokud vezmeme za svou odvážnou tezi, že politici by měli být schopni hájit zájmy veřejnosti, pak je jejich absence téměř neomluvitelná.

Kde jinde by měli být? Vždyť kde jinde mohou tak snadno rozšířit svůj rozhled? Jsou naprosto vytížení? Nesmysl. Často jsme jako novináři svědky toho, jak poslanci či ministři zdlouhavě čtou o přestávkách v parlamentu bulvár, ale když potom mají odpovědět na nějakou otázku, kroutí hlavou a významně si ťukají na hodinky na zápěstí. Jde jen o to určit si priority.

Pro některé ministry to mělo být doslova povinné. Takový šéf životního prostředí Drobil by zřejmě s překvapením zjistil, že existují lidé, kteří vědí, co je to ekosystém, a nemusí přitom nahlížet do slovníku.

Tak tedy snad za rok. Vy si každopádně nyní můžete přečíst rozhovor s již zmiňovaným Fareedem Zakariou a to na straně 46.

Závěrem bych vás rád informoval, že náš fotograf Milan Jaroš získal na Czech Press Photo třetí cenu za fotografie z povodní na Liberecku a čestné uznání za sérii snímků Terapie beze slov. Gratulujeme.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].