Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Doba dividendová

Zpráva o zpoždění Temelína zapadá do ekonomické a energetické logiky

Média jsou plná informací o náhlém rozhodnutí pozastavit dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Soutěž na výběr dodavatele se dává k ledu a zpoždění prý může nabrat několik let. Zpomalení dostavby už potvrdili ministr průmyslu Martin Kocourek a ředitel ČEZ Martin Roman.

Je však třeba říci, že jde trochu o bouři ve sklenici vody. Zpoždění výstavby museli čekat všichni, kdo situaci v energetice sledují. Autor tohoto komentáře například před rokem a půl opakovaně upozorňoval, že hlavním důvodem, proč ČEZ vystřelil informaci o dostavbě Temelína tak brzy (a nepřipraven), je snaha zabránit vyplacení mimořádné dividendy. O té se tehdy mluvilo s tím, že by mohla být použita na tlumení dopadů ekonomické krize. ČEZ superdividendu státu vyplatit nechtěl a dostavbu Temelína mohl oznámit právě jako vzkaz politikům: Neberte nám peníze, budeme je potřebovat na Temelín.

Firmě ČEZ se „riziko“ velké dividendy podařilo odvrátit i proto, že nastoupila slabá úřednická vláda. Teď ale vládnou opět politici, navíc s mnohem silnějším mandátem, a jejich chuť brát si peníze z firmy opět poroste. Také se změnila doba, takže klást tomu překážku v podobě temelínské vize není reálné. Lze si tedy tipnout, že nastává doba dividendová.

Krize se zpožděním

Je celá řada praktických důvodů, proč netrvat na rychlé dostavbě Temelína. Například je tu všeobecně podceňovaná otázka vyvedení proudu z Temelína do sítě. Nové bloky si vyžádají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].