Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Vodní svět Mars

Na Marsu existuje i v současnosti kapalná voda. Tento úplně nový a překvapivý poznatek o našem vesmírném sousedovi ohlásili vědci na Mezinárodním astronautickém kongresu, který se koncem září uskutečnil v Praze.

V pondělí 27. září Český rozhlas hlásil, že na Mezinárodním astronautickém kongresu, který právě začíná v Praze, bude možná oznámeno přibližné datum expedice k Marsu. Plánů, kdy na Mars letět, jsme sice v minulosti vyslechli již mnoho, přesto by takové vyhlášení mělo na mnohé zastánce pilotovaných letů do kosmu elektrizující účinek. Že by se poté, co prezident Obama začátkem roku zrušil podstatnou část americké kosmonautiky, věci překvapivě daly do pohybu? Pražský kongres, na nějž dorazily z celého světa stovky vědců, techniků, manažerů a dalších lidí pohybujících se kolem letů do vesmíru, by mohl představovat vhodné jeviště pro takovou zprávu.

Byla to však planá naděje. Na úvodním zasedání, jehož se účastnili šéfové kosmických agentur Spojených států, Ruska, Evropy a dalších zemí, nic konkrétního nezaznělo. O den později se na pódiu jednoho ze sálů pražského Kongresového centra setkal šéf NASA Charles Bolden se svým evropským protějškem Jeanem-Jacquesem Dordainem, ředitelem Evropské kosmické agentury (ESA). Kdo očekával jiskřivou diskusi či alespoň matné upřesnění budoucích plánů, odcházel zklamán. Převládaly vzletné fráze o důležitosti mezinárodní spolupráce a nutnosti angažovat v kosmickém výzkumu mladé talenty. Diváci v poloprázdném hledišti museli své otázky psát na papír a odevzdávat je organizátorům, kteří si je přečetli a na pódium pustili jen některé. Otázka Respektu ohledně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].