Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Městečko v kapse

Voliče čeká druhé kolo v ringu

Podaří se v komunálních volbách stejný průlom jako v těch sněmovních? Tedy propad zkompromitovaných politiků a oslabení velkých stran? Pokud bychom vycházeli z průzkumů veřejného mínění, které se věnovaly větším městům, pak nikoli. Uvažování voličů se ale ještě může změnit, ostatně i před těmi sněmovními se většina rozhodovala na poslední chvíli. Bylo by to namístě. Pokud totiž neproběhne obdobná revoluce jako letos v létě, tak se ani celostátní politika přes všechno předchozí volební zemětřesení nezmění a zůstane zabředlá v korupčních aférách. Jde totiž o spojité nádoby: Možnosti centrálních politiků nepříjemně ovlivňují lokální bossové, kteří mají pod kontrolou regionální buňky stran. A tyto buňky pak vybírají kandidáty do sněmovny, Senátu, volí předsedu strany. Množství prokazatelných kauz nám ukázalo, že zdejší obecní svět do značné míry ukradly různé klany a nyní se určí, jestli v tom budou moci pokračovat.

Konec malých poměrů

Česká města potřebují hlavně dvě změny: zaprvé zbavit se představy, že radní se obrazně řečeno mají starat jen o to, kam nalít další beton nebo maltu, a zadruhé je třeba alespoň přibrzdit rozpínající se klientelismus.

Vezměme to postupně. Čeští komunální politici ve větších městech žijí v představě (neplatí to pro všechna města), že jejich primárním úkolem je nechat stále něco stavět: silnice, okruhy, obchodní domy...…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].