Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Prohra Prahy na moravském poli

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Škoda že Alfons Mucha už nežije. Mohl by totiž namalovat pokračování Slovanské epopeje, které by znázorňovalo poslední velkou slovanskou bitvu. Bitvu rozmazlených Pražanů s hrdým lidem Moravského Krumlova o Muchova plátna.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Zcela upřímně a bez okolků řečeno, ta bitva je naprosto nepochopitelná. Proč brát dílo slavného malíře městu, které o něj tolik stojí, a vézt ho do Prahy, kde je to – dá se předpokládat – většině jedno? Hlavní město je přeplněné zajímavostmi, památkami, tak proč sem přivážet další?

Před stěhováním dokonce varují i někteří odborníci, kteří se obávají, že změna prostředí plátnům neprospěje.

Ale co víc, Praha nesplnila podmínku malíře a nevybudovala pro jeho obří plátna samostatný výstavní prostor. Proti stěhování je i potomek Alfonse Muchy. Na straně hlavního města tak není ani logika, ani morální právo. Možná si dokáže zajistit různá soudní opatření, ale jaká bude cena takového vítězství? Ještě horší pověst Pražanů, další pokračování legend o pragocentrismu.

Tady totiž nejde „jen“ o nějaká plátna. Ve hře je místní patriotismus, vztah k vlastnímu městu a regionu. Česko velmi potřebuje, aby lidé měli rádi místa, kde žijí. Jedině to vede k rozvoji a rozkvětu této země. Ano, můžeme do Prahy svézt všechna díla, jež na našem území jsou. Ale to potěší maximálně několik turistů, kteří ušetří peníze za cestování.

V zájmu všech je však pravý opak. Čím více budou zahraniční i tuzemští hosté putovat po zdejší krajině a sídlech, tím lépe poznají zemi a tím více se rozprostřou utracené finance, což přinese rozvoj a pracovní místa i mimo centrum.

Už teď je jasné, že Pražané v bitvě u Moravského Krumlova prohráli.

A ještě k našemu časopisu. S Respektem se můžete potkat na mnoha platformách. Jednou z nich je například Facebook, kde jsme před pár dny přivítali už 10 000 fanoušků. Děkujeme za zájem. Pokud se také přihlásíte, budete pravidelně informováni o tom, co najdete na našem webu, nebo můžete klást otázky k tištěnému Respektu.

Jelikož nám zbývá už jen pár dní do komunálních voleb, spustili jsme před týdnem znovu naši stránku www.vasevolby.cz, kde můžete bez registrace diskutovat o tématech, která s volbami souvisí.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].